Hasznos tanácsaink

Nagyon sok a gyalogosgázolás

By 2019-09-25október 3rd, 2019No Comments

Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne történne gyalogosgázolás útjainkon. Ezen balesetek esetében nagyon gyakoriak a súlyos sérülések és a halálos kimenetel sem ritka.
Nagyon körültekintően kell az úttestre lelépni, még abban az esetben is ha elsőbbségünk van, ha zöld a lámpa, mert hiába az elsőbbség, ha azt egy figyelmetlen autós nem adja meg. De nem kell feltétlenül autónak lennie, egy motorkerékpár, sőt egy bicikli is súlyos sérüléseket tud okozni.
Mit kell figyelembe venni személyi sérüléses gyalogosgázolásos baleset esetén kártérítési szempontból.

A gyalogosgázolás az úgynevezett veszélyes üzemi felelősség kérdéskörébe tartozik amelyet a Ptk. 345. §-a szabályozza. Ez azt jelenti, hogy amennyiben gépjárművel ütnek el egy gyalogost, azaz gyalogosgázolás történik, akkor a károkozó gépjármű vezetőjét és a biztosítóját ún. objektív felelősség terheli.

Ez egy nagyon szigorú felelősségi alakzat és nagymértékben védi a gyalogost. A biztosító csak akkor mentesülhet kártérítési kötelezettsége alól, ha a veszélyes üzemen kívül keletkezett a kár, előre nem látott kényszerítő körülmény, elháríthatatlan akadály okozta a balesetet, vagy azt kizárólag a károsult elháríthatatlan magatartása okozta. Ez a rendelkezés nincs tekintettel a felróhatóságra. Egyszerűbben fogalmazva, minden esetben az autósnak kell bizonyítani, hogy képtelen volt elhárítani a balesetet, még akkor is, ha a balesetben a gyalogos volt a szabálytalan. Így a bizonyítási kérdések egyszerűbbek a károsult oldaláról.
Ha a fenti kettő körülményt nem tudja bizonyítani az autós, akkor a balesettel okozati összefüggésben keletkezett kárt meg kell térítenie.

Közlekedjen körültekintően, de ha megtörténik a baj keressen minket!

Küldjön üzenetet!