Míg egyes nyugat-európai országokban az emberek több mint 80 százaléka rendelkezik valamilyen balesetbiztosítással, Magyarországon ez az arány egyelőre alig haladja meg a tíz százalékot. Pedig anyagi akadálya nemigen lehet egy ilyen védelemnek: a piacon elérhető balesetbiztosításokkal havi 2 ezer forintos díj ellenében akár 10 millió forintos térítési limit is elérhető.

Magyarországon 2015-ben mintegy 633 ezer önálló balesetbiztosítási szerződést tartottak nyilván, ami közel 17 milliárd forint állománydíjat jelent (Forrrás: MABISZ). Lakás-, gépjármű és egyéb biztosítások kiegészítő elemeként további 1 millió baleset- illetve betegségbiztosítási szerződés növeli a lakosság biztosítottsági szintjét. ”Becslésünk szerint a szerződések átfedései miatt összességében mindössze a lakosság 11 százalékát védi valamilyen balesetbiztosítás – mutat rá Bóna Katalin, az UNION Biztosító ügyvezető igazgatója. Összehasonlításképpen ez az arány az Egyesült Királyságban vagy Németországban 80 százalék felett alakul – igaz, ennek nem csupán a biztosítási kultúra eltérő szintje az oka, hanem a társadalombiztosítás eltérő rendszere is.”

Az UNION Biztosító megvizsgálta, hogy mely korosztályok milyen arányt képviselnek az önállló balesetbiztosítások biztosítottjai között.

A felmérés során kiderült, hogy a balesetbiztosítások felét a 36-50 év közötti korosztály köti, a térítésekben is ugyanekkora arányban részesülnek. Viszont éppen a legaktívabb életet élő, 19-25 éves korosztály esetében szükség lenne a balesetbiztosítások további népszerűsítésére: miközben tízből mindössze egy

biztosítást kötöttek meg ebben a korcsoportban, addig az összes baleseti kárkifizetésnek a 16 százaléka jutott rájuk – ez a kötési aránynak több mint másfélszerese.

Indul a fesztiválszezon

Június végétől elindul a nyári fesztiválszezon, melyen jelentős számban épp a fenti, 19-25 éves korosztály lesz jelen. Időnként már előfordul – és ez határozottan jó irányba mozdítja a piacot -, hogy a rendezvényszervezők csoportos balesetbiztosítást kötnek, amelynek révén a belépőjegyet váltók automatikusan kapnak balesetbiztosítási fedezetet. A gyakorlatban azonban a szervezők jellemzően alacsony biztosítási összegre szerződnek, és ennek megfelelőek a térítési összegek is. Vagyis ez a megoldás nem képes helyettesíteni egy standard balesetbiztosítást: miközben egy megfelelő balesetbiztosítás haláleset vagy rokkantság esetén akár 10 milliós térítést nyújt, addig a fenti biztosítások térítési limitje kedvező esetben is csak néhány százezer forint szokott lenni.

Fontos tudni, hogy bármilyen balesetbiztosításunk is van, a fesztiválokon az átlagosnál gyakrabban fellépő alkoholos befolyásoltság, illetve a gondatlanság a többi biztosításfajtához hasonlóan ebben az esetben is kizáró tényező. Nyári rendezvényeken jellemzően bekövetkező példa a fentiekből fakadó napégés, napszúrás, melyeknek következményeit egy balesetbiztosítás sem téríti.

Ha extrém sportot próbálnánk ki, érdemes ebből a szempontból is megvizsgálni, milyen balesetbiztosítást kötünk, ugyanis erre a tevékenységre csak egyes biztosítók termékei vállalnak fedezetet. Ez különösen annak fényében fontos szempont, hogy 2007 óta ugyanis a kötelező egészségbiztosítási járulék sem fedezi az ilyen tevékenységek során elszenvedett balesetekhez kapcsolódó ellátásokat.

A balesetbiztosítások néhány további fontos jellemzője

  •   Ha több balesetbiztosítással rendelkezünk, ezek szolgáltatása baleset esetén összeadódik, tehát figyelembevéve az egyes termékek szabályzatát mindegyikre fizet a biztosító. Ide értendők a lakás- és gépjárműbiztosításokhoz köthető kiegészítő biztosítások is.
  •   A balesetbiztosításokhoz kapcsolódó díjak és térítések aránya igen kedvező: havi 2000 forint körüli díj mellé már 10 milliós térítési limitet szerezhetünk például baleseti halálra, egészségkárosodásra. Egy négyfős család számára ugyanez a fedezeti szint már 4000 forint alatt biztosítható.
  •   Az egyes balesetbiztosítások térítési köre lényegesen eltérhet egymástól: van, amelyik csak a hagyományos értelemben vett sérülésekre érti a baleset fogalmát, más termékeknél beleférnek a fedezetbe olyan, különösen a nyári időszakban előforduló balesetek is, mint a rovar- vagy pókcsípés, illetve különböző mérgezések is.
  •   A balesetbiztosítások többnyire 24 órában, a világ minden országában érvényesek (jellemző kivételt a csoportos munkahelyi baleseti konstrukciók képeznek). Tehát nem csak belföldön, de akár külföldi utazások során is kedvező kiegészítő szolgáltatást jelentenek az utasbiztosítások mellé: míg az utasbiztosítás az ellátáshoz kapcsolódó költségeket fizeti meg, addig a balesetbiztosítás adott összegű térítést nyújt a kapcsolódó további kiadások fedezésére.A gyerekeknek sem árt a kiegészítő védelem

    A 18 év alatti korosztály számára az állam ingyenesen biztosít alapszintű balesetbiztosítást. Bár az Általános Gyermek- és Ifjúsági Balesetbiztosítás hatálya egész évre, így a nyári időszakra is kiterjed, érdemes áttekinteni, hogy milyen szolgáltatásokat nyújt. Egy csonttörés esetén 3 ezer forint a kifizetett összeg, ami a legtöbb szülőt nem is ösztönzi az utánjárásra. Fontos tudni, hogy ez a biztosítás a csonttörésen kívül még baleseti halálra, valamint a balesetből eredő maradandó egészségkárosodásra fizet

szintén nem túl magas, 200, illetve 300 ezer forintos összegeket. A hosszú távú következményekkel nem járó balesetre ugyanúgy nem kínál elegendő fedezet, mint ahogyan a kapcsolódó kórházi költségekre sem. Ezt csupán kiegészítő biztosítás megkötésével tudjuk elérni.

Küldjön üzenetet!