Hasznos tanácsaink

Komoly büntetést fizet a Tesco egy liftbaleset miatt

By 2019-09-25október 3rd, 2019No Comments

Igaz az eset Nagy Britániában történt, de Magyarországon is jogosan követelne kártérítést hasonló esetben a munkavállaló.
A férfi a munkahelyi balesetben elveszítette öt lábujját a jobb lábán, ezért élete hátralévő részében komoly problémái lesznek a járással. A baleset után emellett egy évig munkanélküli volt.

Személyi sérülése után járó baleseti kártérítésként 115 ezer fontot (kb. 41 millió Forint) ítélt meg a bíróság a munkavállalónak.
A hazai szabályozás szerint is fizetnie kellene egy hasonló esetben a munkáltatónak, méghozzá teljes körűen, azaz a vagyoni és a nem vagyoni károkat, valamint a baleset okozta egyéb járadékjellegű követeléseket is térítenie kell.

Munkahelyi baleset esetén a munkáltatónak a balesettel okozati összefüggésben keletkezett kárt meg kell térítenie. Ez ún objektív felelősség, ami azt jelenti hogy a munkáltató csak akkor mentesülhet a felelőssége alól, ha bizonyítani tudja, hogy a kárt ellenőrzési körén kívül eső olyan körülmény okozta, amellyel nem kellett számolnia és nem volt elvárható, hogy a károkozó körülmény bekövetkezését elkerülje vagy a kárt elhárítsa, vagy a kárt kizárólag a károsult elháríthatatlan magatartása okozta.

Küldjön üzenetet!