A tavasz beköszöntével egyre többen döntenek úgy, hogy nem csak szabadidős tevékenységnek választják a kerékpározást. Ilyenkor mindenki más megfontolásból, ki a környezetvédelem miatt, ki a benzinköltség megspórolása okán vált két kerékre. A napi közlekedésben való részvételhez azonban nem árt tisztában lenni néhány fontos tudnivalóval.

Ahogyan az autóknak, úgy a kerékpár műszaki állapotának is a biztonságos közlekedésre alkalmasnak kell lennie. Érdemes szakértő szerelőhöz fordulni, aki átnézi a bringát, ugyanis sok esetben ilyenkor derül ki, hogy kilazultak a fékek, kopottak a fékpofák, megfáradt a gumi, ami adott esetben balesetet okozhat. Nem szabad elfelejteni, gondoskodni a legfontosabb kiegészítők beszerzéséről sem. Ilyen az első és hátsó lámpa, tükrök, csengő és bukósisak.

A kerékpáros közlekedésre is igaz, hogy megfelelő odafigyelés és éberség nélkül hamar megtörténhet a baj. Ha megszokott útvonalon közlekedünk, akkor se rutinból tegyük meg az utat. Bármikor váratlan meglepetések érhetnek bennünket például útlezárások, építkezések és sajnos kátyúk.

Ha nincs jogosítványunk, akkor is legyünk tisztában az alapvető KRESZ szabályokkal.

Kerékpárral lakott területen belül 40km/h-val lehet közlekedni, lakott területen kívül pedig 50km/h-val, amennyiben viselünk bukósisakot, és második személyt nem szállítunk. A megváltozott új KRESZ szerint már nem kötelező olyan szigorúan jobbra tartani, hogyha autóúton haladunk. Ez persze nem jelenti azt, hogy lehet az út közepén zavarni az autósokat, de nem is kell rátapadni az útpadkára, mint régen. Újdonság még, hogy ahol tábla jelzi, ott a kerékpárosok szemben behajthatnak az egyirányú utcákba is valamint lámpánál várakozó kocsisort jobbról megelőzhetnek. Hangsúlyozzuk, ezt csak nagy körültekintéssel tegyük, számítva arra, hogy a lámpa után az autók újra megelőzhetnek minket.

Hasznos tippek:

Legyünk láthatóak, legyen lámpánk és viseljünk láthatósági mellényt.

Használjunk csengőt, ennek elsődleges célja a veszélyhelyzetek elkerülése.

Jobbra illetve balra kinyújtott karral jelezzük, ha haladási irányt módosítunk.

Ne az út legszélén haladjunk, kicsit tartsunk befelé, így elkerülhetjük, hogy a helyet mellettünk rosszul felmérő autósok elsodorjanak.

Soha ne hallgassunk füldugóval zenét kerékpáron ülve.

(forrás: www.utisugo.hu)

Küldjön üzenetet!