Tízezrek sérülnek meg évente nemcsak a magyar utakon, de a munkahelyeken és otthon is. Így hazánk nemcsak a daganatos betegségekben listavezető, hanem az elszenvedett balesetek számát tekintve is. Legnagyobb veszélyben a legfiatalabbak és az idősek vannak otthon, az utakon pedig egyre több a kerékpárosok által okozott baleset.

Talán sokan nem is gondolnák, hogy mennyi baleset történik Magyarországon évente. És nemcsak az utakon, de a munkahelyeken és az otthonainkban is számos tragédia történik: hetente átlagosan három munkahelyi baleset történik, melyből egy végződik halállal. Ráadásul hazánk a halálos balesetek számát tekintve hazánk ugyanúgy az elsők között áll az uniós országok között, mint a rosszindulatú daganatos megbetegedésekben, valamint a szívbetegségekben.

Egyre több a bringások által okozott baleset

Habár Magyarországon az elmúlt években folyamatosan csökkent a személysérüléssel járó közúti balesetek száma, tavaly így is több mint közel 16 ezer szerencsétlenség történt. A balesetek során mintegy hatszázan veszítették életüket, és több mint 20 ezren sérültek meg (amelyből 5 ezernél is több volt a súlyos sérülés).

A magyar utakon bekövetkező közúti balesetek túlnyomó többsége a járművezetők hibájából történnek (91%). A gyalogosok az esetek 6 százalékában okolhatóak a balesetekért, míg az utasok és a járművek műszaki hibájából eredő ütközések száma elenyésző volt (63 és 81 eset a közel 16 ezerből).

Az okozókat tekintve a fenti ábrából is azt láthatjuk, hogy legtöbbször a személygépkocsik tehetők felelősség a balesetekért. Viszont talán meglepő lehet, hogy második helyen a kerékpárosok állnak (12%), ők háromszor annyi szerencsétlenséget okoznak, mint a motorosok (4%) és több mint kétszer annyit, mint a gyalogosok (6%).

Sőt, az elmúlt években folyamatosan emelkedett a biciklisek által okozott balesetek száma, miközben a gyalogosok és a személygépkocsik által okozottaké csökkent.

Különösen szomorú, hogy az 1-14 éves gyermekek körében a közúti baleseteken elszenvedett sérülések a vezető halálok (32%), több mint kétszer annyi, mint a második helyen álló fulladás (14%).

Veszélyes és stresszes munkahelyek

A munkavédelmi felügyelőségek 17 222 munkabalesetet regisztráltak országszerte a tavalyi évben, ami kismértékű növekedést jelent a 2012. évi adatokhoz képest. Összesen pedig 53 végzetes kimenetelű, 2013-ban bekövetkezett munkabaleset kivizsgálása zárult le még ugyanebben az évben, a megelőző időszakokból átnyúló ügyekkel együtt

75 halálos munkabaleset került feldolgozásra tavaly

– derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal adataiból.

A legtöbb munkabalesetet a Fővárosban, Pest megyében és Győr-Moson-Sopron megyében regisztrálták a felügyelőségek, míg halálos munkabaleset miatt Pest megyében kellett legtöbbször eljárnia a hatóságnak a tavalyi évben. A legnagyobb számú munkabalesetről tavaly a gépipar és a feldolgozóipar munkáltatóitól érkezett jelentés, míg a legtöbb halálos munkabalesetről az építőipari és mezőgazdasági szektorból értesült a munkavédelmi hatóság.

Otthon veszélyben a gyerekek és az idősek

De nem csak az utakon és a munkahelyünkön vagyunk kitéve veszélynek. Habár évről-évre csökken ugyan a halálos otthoni balesetek száma, de még így is

1,7 ezren vesztették életüket tavaly a saját otthonukban.

Ráadásul az öt évesnél fiatalabb gyermekek által szerzett sérüléseket az esetek több mint 60 százalékában az otthonukban szenvedik el az EU-ban: a legtöbben (58%) esés következtében sérülnek meg, 6-6% pedig éles/szúró tárgytól sebesül meg vagy égési sérülést szerez. A legkisebben kívül az idősebbek vannak otthonaikban a legnagyobb veszélynek kitéve: az uniós statisztikák szerint a halálos balesetek legfőbb oka a 60 évesek idősek körében az elesés (28%), és az eseteknek közel a fele az otthonaikban történik.

Érdemes előre gondolkodni

Láthatjuk tehát, hogy nemcsak súlyos betegségek tekintetében áll az első helyeken Magyarország, de otthon, a munkahelyünkön és az utakon is számtalan szerencsétlenség történik éves szinten. Érdemes lehet tehát felkészülni a váratlan eseményekre, legyen szó balesetről vagy előre nem látható tragédiáról, amelyek bekövetkezése esetén a családtagjaink anyagi támogatásban részesülhetnek.

Forrás: www.penzcentrum.hu

Érdemes csatlakoznia A TÁRS A BAJBAN Személyi Sérültekért Egyesülethez, mert tagjainknak nyújtott szolgáltatásaink mellett biztonságban érezheti magát.

Küldjön üzenetet!