Hasznos tanácsaink

Bárkivel megtörténhet, a sors nem válogat!

By 2019-09-25október 3rd, 2019No Comments

Miközben még az egész világ aggódik a hétszeres világbajnok Michael Schumacher egészségéért, felmerült a kérdés terheli-e felelősség a pálya üzemeltetőit a baleset végett? Ki hibázott? Terheli-e felelősség a pálya üzemeltetőjét a balesetben? Jár-e kártérítés sportolás közben elszenvedett baleset után? Ez egy nagyon bonyolult kérdés és minden bizonnyal ebben az esetben sem lesz egyszerű kimondani a felelősséget.

Kártérítés megítélésénél egyik alapfeltétel ugyanis, hogy azt jogellenesen okozzák. A jogellenességet viszont több dolog is kizárhatja, többek között az is, ha azt a károsult beleegyezésével okozzák. A jelenlegi gyakorlat szerint azonban, aki sportol (tehát síel), az a tevékenységének megkezdésével belegyezését is adja a károkozásba, így kártérítés nem kaphat. Magyarán, ha elesik a sípályán és megsérül, az az ő kockázata.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a sípályán már nem kell betartani a vonatkozó üzemeltetési és használati szabályokat. Abban az esetben ha a károkozás nem csupán a sporttal függ össze, hanem pl. a vonatkozó jogszabályok megsértéséből ered és ezért a pálya üzemeltetője a felelős, akkor kártérítés megfizetésére kötelezhető.

A Bild szerint az ügyben gondban lehetnek a meribeli pálya üzemeltetői, ugyanis a kérdéses szakasz, ami teli van sziklákkal, és két pálya között helyezkedik el, semmivel nincs jelezve. Könnyen lehet, hogy ez közrejátszhatott a balesetben, ugyanis aznap reggel havazott, és a szűzhó eltakarhatta a kövek nagyrészét. Emiatt Schumachernek esélye sem volt észrevenni a sziklát, ami megdobta.

Tapasztalt síelők szerint például Ausztriában és Szlovéniában a hasonlóan veszélyes szakaszokat elkerítik, vagy legalább valamivel jelzik. Mivel itt semilyen tiltójelzés nem volt, és azóta sincs, azt sem lehet mondani, hogy Schumachert két pálya között, tiltott helyen érte a baleset. Pláne, hogy pár nap múlva, amikor a Bild újrasíelte a pályát, már teli volt nyomokkal a sziklás szakasz, vagyis a síelők rendszeresen átjárnak ott.

A kérdés az, hogy szabály írja-e elő a veszélyes szakasz jelölését, vagy csak a pálya üzemeltetőinek felelősségtudatára van bízva?

Egy tanulság viszont mindenképp levonható, a sors nem válogat, mindenkit érhet baleset és nem is kell hozzá felelőtlenül viselkedni. Senki se vágjon neki biztosítás nélkül egy síelésnek, vagy egy külföldi útnak, mert ha a bajt el nem kerülheti ezáltal, de az anyagi károkat mérsékelheti!

Schumachernek ezúton is mielőbbi felépülést kívánunk!

Küldjön üzenetet!