Itt van a vakáció, véget ért a tanév, ezzel pedig kb. 1,2 millió iskolás kezdi meg a bő két hónapos pihenését.

Sajnos a nyári hónapokban jelentősen meggyarapodnak a gyermekekhez köthető közlekedési, otthoni és egyéb balesetek.

Az iskola befejezésével a gyermekek felszabadultabbak és egyben figyelmetlenebbek is lesznek. A sok szabadidőnek köszönhetően pedig tömegesen lepik el a parkokat, játszótereket és egyéb közterületeket, ahol viszont felügyelet hiányában számos veszélynek vannak kitéve.

Statisztikai adatok szerint is egyértelműen megnő a gyermekekkel történt közlekedési balesetek száma a nyári hónapokban. Ilyenkor elsősorban a kerékpáros balesetek a leggyakoribbak.

A gyermekekkel közúton bekövetkezett balesetek mintegy egyharmada nyáron történik, ami igen magas arány.

A személyi sérüléses balesetek azonban nagy számban nemcsak a közúton, de a parkokban, pályaudvarokon, játszótereken is megtörténnek.

A 10-14 éves kor közötti gyermekek a leginkább veszélyeztetett korcsoport.

Náluk a szülői felügyelet már nem annyira jellemző, nagyobb szabadságot kapnak, jellemzően baráti társasággal mozognak, ahol a szórakozás hevében bizony benne van a figyelem hiánya.

Sokszor azonban nem feltétlenül a gyermekek a hibásak egy közúton történt balesetben, sőt mi több a leggyakoribb esetekben ők pusztán utasai a balesetben résztvevő gépjárműnek.

A közlekedés legveszélyeztetettebb képviselőiként fontos, hogy ismerteket adjunk át nekik, tanítsuk meg őket a közlekedés alapvető szabályaira. Tudatosítsuk bennük, hogy mik azok, amik a legnagyobb veszélyforrások lehetnek a testi épségükre nézve.

Ha forgalmas vagy gyérebb forgalmú útszakaszon mennek keresztül, mindig a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen keljenek át. Tartsák be a közlekedési lámpák által mutatott jelzéseket. Mindig nézzenek körül, akár úttesten, akár egy bevásárlóközpont parkolójában közlekednek.

 

forrás: baleset-megelozes.eu

Küldjön üzenetet!