Egyéb baleset

Egyéb személyi sérüléssel járó balesetek

Az egyéb személyi sérüléssel járó balesetek köre rendkívül széles így csak a teljesség igénye nélkül megemlítünk néhányat:

Útibaleset

Tipikus esete, ha az utcán gyalogosan ér minket sérülés, amely valaki gondatlanságából következik, be. Például egy gödörbe lépve, ha eltörik a bokánk az út kezelőjének felelőssége merül fel és kártérítéssel élhetünk. De ebbe a körbe tartozik, ha nincs csúszásmentesítve a járda és emiatt ér minket baleset. Ebben az esetben a ház tulajdonosának lakásbiztosítása terhére igényelhetjük a kártérítést.

Állattámadás

Hasonlóan az előzőekhez, ha valakinek a kutyája megmar bennünket, akkor a kutya tulajdonosával szemben, illetve annak biztosítójával szemben jogosan lépünk fel kártérítési igényként.

Nyilvános magánterületek

Sok veszélyforrásnak vagyunk kitéve olyan területeken is mint pl. egy strand, vagy egy bevásárlóközpont. Ha itt ér minket sérülés, ami felróható a fenntartó hibájának, pl. felmosás után nem helyezte ki a csúszásveszély feliratú táblát szintén joggal élhetünk kártérítési igénnyel.

Bűncselekménnyel okozott kár

Speciális eset, amikor példának okáért egy verekedés, vagy egy rablótámadás, vagy egy nemi erőszak elkövetése során személyi vagy pszichés sérülés éri az áldozatot. Ez esetben az elfogott és elítélt tettesekkel szemben nem csak a vagyoni károkért illeti meg a kártérítés, hanem a testi és pszichés sérülésből adódó nem vagyoni károkért is.