Hasznos tanácsaink

Szarvas vakította meg az idős asszonyt

By 2019-09-25október 3rd, 2019No Comments

Kirándulás közben egy hirtelen előugró szarvas olyan szerencsétlenül sebzett meg egy idős asszonyt, hogy az elvesztette szeme világát.

Igaz az eset Floridában történt, de a hazai erdőkben, utakon, sőt az utóbbi időben egyre gyakrabban falvakban és városokban is találkozhatunk vadállatokkal. Nem is olyan rég egy biciklist támadott meg egy vaddisznó a IV. kerületben Budapesten.

Érdemes ezért egy pár mondat erejéig ezt a témát is megvizsgálni kártérítési szempontból. Jár-e és kinek kell megfizetni egy vad által okozott személyi sérüléssel járó baleset károsultjának a kárigényét.

Vad által okozott káresemény esetén az elsődleges feladat megállapítani, hogy az adott káresemény hol, kinek a tulajdonában, kinek a kezelésében lévő területen következett be. Amennyiben vadászterületen következett be a káresemény, illetve vadászterületről kiváltott, azaz onnan elkóborolt vad okozott kárt, úgy az 1996 évi 65. tv. (Vadászati törvény) 75.§. (2) bekezdése alapján a vadkár megtérítésére az felelős, aki a kárt okozó vad vadászatára jogosult, és akinek vadászterületén a károkozás bekövetkezett, illetőleg akinek vadászterületéről a vad kiváltott, elkószált.

Ha nem vadászterületen történt az eset, hanem pl. természetvédelmi területen, akkor a Nemzeti Park Igazgatósága felelős a természetvédelmi, fenntartási, kezelési, állapotjavítási kötelezettségek megszegéséből eredő káresemények megtérítésére a polgári jog általános szabályai szerint.

Kijelölt turistaútvonalon elszenvedett káreseményért is érvényesíthető kártérítés, azonban arról indokolatlanul letérve, már sokkal nehezebben érhető el a terület fenntartójának a felelősségének bizonyítása.

Mindezek ellenére bátran menjünk a szabadba, de ha mégis bekövetkezik a baj érdemes minket megkeresni!

Küldjön üzenetet!