Sí-KRESZ – Ezekkel a szabályokkal elkerülheted a hegyi mentőt, ha síelni mész a hosszú hétvégén

Sokan kihasználják a húsvéti hosszú hétvégét és síelni, snowboardozni indulnak. Sajnos a kedvenc téli sportjaink meglehetősen balesetveszélyesek, a legsúlyosabb sérülések leginkább a pályákon való ütközésekből keletkeznek. Odafigyeléssel  csökkenthetjük a balesetek kockázatát, hogy valóban kellemes élményekkel tegyük emlékezetessé a húsvéti pihenést: csakúgy mint a közutakon, a sípályákra is van érvényes közlekedési szabályzat.

A Generali Csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító (EUB) statisztikái szerint a síbalesetek legnagyobb része elesésből, elcsúszásból adódik, de 10% az aránya az ütközéses baleseteknek is. Ráadásul a legsúlyosabb szerencsétlenségek pont az ütközésekből adódnak, ahol többszörös sérülés, törés következik be. Pedig az utakhoz hasonlóan a sípályán is vannak általános közlekedési szabályok, melyeket a Nemzetközi Síszövetség (FIS) dolgozott ki. A szabályokat minden síelőnek és snowboardosnak ismernie és alkalmaznia kell, ezért az EUB összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a sípályák szerelmeseinek.

8 + 1 szabály, amit be kell tartanod a sípályákon

Sebesség  Mindig a saját képességeidhez mérten válaszd meg a sebességed, sose veszítsd el az irányítást: a te felelősséged, hogy meg tudj állni, ki tudd kerülni az előtted lévő embereket, tárgyakat.

Elsőbbség, előzés   A pályán lefelé menet mindig elsőbbsége van az alattad lévőknek, úgy kell nyomvonalat választanod, hogy az előtted haladót semmilyen módon ne veszélyeztesd. Bármelyik irányból szabad előzni, de nem haladhatsz az előzötthöz olyan közel, hogy esetleg megijeszd, mert ebből is adódhat baleset.

Megállás    Szűk pályaszakaszon és beláthatatlan területeken tilos megállni! Esés után a lehető leghamarabb el kell hagyni az ilyen veszélyes területet.

Elindulás   Amikor bekapcsolódsz egy pályára vagy elindulsz azon, mindig nézz körül, és adj elsőbbséget azoknak, akik már a pályán haladnak. Ez arra az esetre is vonatkozik, ha megállás után újra elindulsz

Jelzések     Köteles vagy betartani a pálya jelzéseit (táblák, elkerítések), és a pályát felügyelő személyzet utasításait.

Segítségnyújtás    Ha balesetet okozol, vagy baleset szemtanúja vagy, mindig állj meg, szükség esetén hívj segítséget, és mindenképp maradj a helyszínen, amíg meg nem érkezik a segítség. A segítségnyújtás elmulasztása büntethető!

Személyazonosság     Baleset esetén minden jelenlévőnek, függetlenül attól, hogy felelős, vagy nem, meg kell adnia személyazonosságát, mert ez a baleset esetleges bírósági tisztázásánál szükséges lehet.

Gyalogosok       Gyalogosan és túrasível hegymenetben csak a pálya szélét használhatod.

+1 Biztosítás    Az EUB szakemberei arra is felhívják a figyelmet, hogy biztosítás nélkül senki ne induljon síelni vagy snowboardozni. A biztosítási kötvény számát mindig tartsd magadnál a hegyen, és vészhelyzet esetére legyen nálad a biztosító segélynyújtó szolgálatának száma is.

Milliós mentések: nagy árat fizethetünk egy hibáért

Ha mégis kifejezetten téli sportokra szabott biztosítás nélkül vágunk neki a pályának, arra könnyen ráfizethetünk: a hegyről való mentés költsége mentőhelikopter esetében például 1 millió és 2,5 millió forint között, de motoros szánnál vagy sítepsinél is 50 ezer és 150 ezer forint között mozog.

A sípályán előforduló leggyakoribb sérülések a térdszalagszakadás, -rándulás, -ficam, a vállsérülések és a csonttörések, de súlyos incidenseknél előfordul medencesérülés, mellkasi sérülés és fejsérülés is. Ezekben az esetekben sokszor azonnali műtét szükséges, melynek költsége állami kórházakban 1-2 millió forint, míg magánkórházakban akár 2-4 millió forint is lehet, ráadásul bizonyos sérüléseknél (pl. begipszelt láb) speciális hazaszállítás szükséges, aminek a költsége többszázezer forintról indul. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az általunk okozott balesetekért is vállalnunk kell a felelősséget, ezért mindig olyan terméket válasszunk, mely felelősségbiztosítást is tartalmaz.

Küldjön üzenetet!