Ismerd meg a leggyakoribb háztartási baleseteket!

Talán nagyobb az esély a megelőzésre, ha tisztában vagy vele, milyen kockázatnak teszed ki magad nap mint nap. Egy kis figyelemmel sok minden kiküszöbölhető. Aki előrelátó, annak a balesetből következő károk és keresetkiesés miatt sem kell aggódnia.  Egyesületünk minden tagja komoly baleset biztosítást is kap tagsága mellé, mely biztosítás az egész világra 0-24 órára terjedő fedezetet biztosít.

A statisztikákból kiindulva a fürdőszoba és a konyha a két legveszélyesebb helyiség otthonunkban. Ha belegondolunk, az egy négyzetméterre jutó veszélyforrások száma valóban ezeken a helyeken a legmagasabb.

Előzd meg az esésekből következő sérüléseket!

A fürdőkádban vagy a zuhanyfülkében könnyű megcsúszni és elesni… Jobb esetben egy-két zöld folttal megússza az ember, de akár súlyos sérülést is szerezhetünk. Senkinek sem hiányzik egy kulcscsonttörés, ezért azt javasoljuk, hogy szerezz be csúszásgátlóval ellátott kilépőket és kapaszkodókat. A fürdőszobában ne legyen gond a világítással! A járólapokra is érdemes odafigyelni, egy tükörsima felület nem biztos, hogy jó választás a vizes helyiségekben.

A konyhában veszélyben van a kezünk!

A vágások is a gyakori háztartási balesetek közé tartoznak. Manapság nemcsak a késekre kell ügyelni, hanem a különböző vágó-daraboló-turmixoló gépekkel is vigyázni kell. Ezek sokkal élesebbek, mint a hagyományos késeink, és nehezebb őket tisztítani is. Ügyeljünk arra, hogy nagyobb ér, ideg, ízület és ín ne sérüljön. A koszos háztartási eszközök által ejtett vágások akár el is fertőződhetnek, így mindenképpen ki kell tisztítani a sebet, és be kell kötni a sérülést. Súlyosabb esetekben azonnal forduljunk orvoshoz.

A barkácsgépekkel akár csonkolás is előfordulhat. Ilyenkor az első utunk a balesetire vezessen, a levágott testrészt hűtsük le, ezzel növelve a visszaültetés esélyét.

Szén-monoxid – halálos mérgezés

Bár évente kötelező a kémény ellenőrzése, mégis az egyik leggyakoribb halálos háztartási baleset a szén-monoxid mérgezés. A hanyagság és a rossz állapotú kémények, valamint a szén-monoxid mérők hiánya hozzájárul a mérgezés bekövetkezéséhez.

A kéményeken kívül a cirkófűtésekkel és a kipufogógázzal is vigyázni kell. Sajnos a szén-monoxid gáz színtelen és szagtalan, így ha nincs jelzőberendezésünk, csak a tünetek árulkodnak a jelenlétéről.

Mire ügyelj? A szén-monoxid mérgezés jelei a következők: először fejfájás, szédülés, hányinger, kábaság, ezután izomgörcs és eszméletvesztés léphet fel. Ha a tüneteket már az első fázisban észrevettük, szerencsénk van! Azonnal szellőztessük ki a lakást, mi magunk pedig menjünk a szabad levegőre. A második szakaszban késlekedés nélkül hívjunk orvost a mérgezés alanyához és azonnal szellőztessünk!

Égési sérülések otthonodban

A forró olaj, a sütő, az edények és a lobogó víz, valamint a gázláng illetve kerámialap okozta égési sérülések elég gyakoriak, ezenkívül vasalás közben is szerezhetnek csinos kis sebeket a háziasszonyok. Ki vagyunk téve az égési sérülések kockázatának, amikor az udvarban avart égetünk, vagy grillezünk.

Mi a teendő, ha megégetted a kezed? Ilyenkor ne tegyél rá jeget, mert az akár szövetelhaláshoz is vezethet. Inkább 20 percig tartsd hideg vízben az égett felületet, majd alkalmazz steril kötést! Ha súlyosnak ítéled meg a sérülést vagy nagy felületen történt, azonnal fordulj orvoshoz! Ne szúrd ki a felhólyagosodott bőrt, és ne tépd le a ruhát a megégett felületről!

Ha áramütés ért

Nem tartozik a leggyakoribb balesetek közé, de előfordulhat. Ha megesik a baj, először kapcsoljuk le a biztosítékot, távolítsuk el fa, papír vagy műanyag darabbal az áramforrást a sérülttől, és utána ellenőrizzük az állapotát. Hívjunk mentőt és kezdjük meg az újraélesztést, ha szükséges.

Hova forduljunk baleset esetén?

Először is gondoskodni kell a sérülés ellátásáról. Nem szabad késlekedni, hiszen azzal maradandó károsodást is okozhatsz. A baleseti- vagy a magán baleseti ügyeleteket is választhatod, hogyha sürgős ellátásra van szükséged. Ezután fel kell keresni a biztosítót, aki a baleset és az ebből adódó károk mértékétől függően több ezer vagy akár több százezer forinttal is hozzájárulhat a rehabilitációhoz, így a keresetkieséstől sem kell rettegni.

Forrás: aigdirect.hu

Küldjön üzenetet!