Egy kutatás szerint a magyar lakosság csaknem fele aggódik amiatt, hogy milyen anyagi körülmények közé kerülne családja váratlan halála esetén.

Sajnos a mai magyar fizetések mellett kevés család tud olyan tartalékot képezni, amiből a családfenntartó, vagy akár a család bármely keresője kiesésével ugyanazon életszínvonalon tudna tovább élni a család. Sok esetben egy tragédiát követően, még a végtisztesség megadása is kifizetetlen terhet jelent a hozzátartozóknak.

 Egy hirtelen bekövetkezett baleset miatti tragédia, nem csak érzelmileg, de anyagilag is teljesen megvisel egy családot. Nehéz ilyenkor az anyagiakra koncentrálni, de egy vétlen baleseti halál esetén komoly kártérítésre számíthatnak a hozzátartozók, ami sok esetben a megélhetést biztosítja.

Részlet a kutatás eredményéből

Több mint két és fél havi nyugdíj összegébe kerül hazánkban átlagosan a temetkezés, de jelentősek az eltérések a temetés módjától és helyszínétől függően – derül ki a CIG Pannónia Kegyeleti Indexéből. A biztosítótársaság kutatása szerint a lakosság négyötödének okozna anyagi problémát a búcsúztatás költségeinek teljes körű finanszírozása. A válaszadók 12%-a egyáltalán nem tudna pénzt fordítani erre a célra. Főként a falun élők számára jelentene nagy terhet, akik az országos átlagnál nagyobb arányban (50%) gondolják úgy, hogy a temetkezés költségeiről mindenkinek saját magának kéne gondoskodni.

Első alkalommal publikálta a CIG Pannónia a Kegyeleti Indexet, amelynek értéke 2,6, amit azt fejezi ki, hogy egy magyarországi temetkezés átlagos költsége 2,6-szorosa az öregségi nyugdíj átlagának. Az Kegyeleti Index a temetkezés módjától függően nagy változatosságot mutat: koporsós temetés esetén az index országos értéke 3,2, hamvasztásos temetésnél pedig 2,1. Földrajzilag is jelentősek az eltérések: a Közép-Magyarországi régióban több mint1 havi átlagnyugdíjjal magasabbak a koporsós temetkezés költségei, mint a Dél-Dunántúlon.

Temetes grafikon

Az Kegyeleti Indexhez kapcsolódóan a CIG Pannónia kutatást is készíttetett[1], amely szerint a lakosság többsége tisztában van azzal, hogy milyen nagyságrendű kiadással jár a temetkezés. A megkérdezetek közel kétharmada (61%) gondolja, hogy annak költsége meghaladja a 250 ezer forintot. A válaszadók 80%-ának okozna anyagi problémát, ha egy közeli hozzátartozója gyászszertartásáról neki kéne gondoskodni.

Megoszlanak arról a vélemények, hogy kinek kell a búcsúztatáshoz szükséges anyagi feltételeket biztosítania. Bár a legtöbb válaszadó (62%) a közeli hozzátartozók felelősségének tartja, 46% szerint erről mindenkinek saját magának (is) kellene gondoskodni, hogy a rokonoknak ne okozzon anyagi problémát. Ez a vélekedés főként az idősebb, 50-75 éves korosztály (54%) és a falusiak (50%) körében magas.

Temetes grafikon 2

A magyarok 12%-ának nem lenne pénze arra, hogy hozzátartozója temetkezéséről gondoskodjon. A válaszadók közel 70%-a az anyagi lehetőségének megfelelő, ésszerű árakra törekedne ebben az estben. Csupán 5% válaszolta azt, hogy a lehető legolcsóbb megoldásokat választaná. Csekély azoknak az aránya is (6%), akik akár anyagi lehetőségeiknél is nagyobb terhet vállalnának. Utóbbi csoportban felülreprezentáltak a falun és vidéki városokban élők, valamint a 30 és 49 év közöttiek.

A válaszadók 43%-a nem foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy halála esetén hogyan adják meg számára a végtisztességét. A válaszadók negyede viszont aggódik emiatt: 7% nem tudja, ki gondoskodik a temetéséről, 18% pedig tart attól, hogy hozzátartozói nem tudják finanszírozni a költségeket.

Jóval többen aggódnak amiatt, hogy váratlan haláluk esetén milyen anyagi körülmények között élnek majd szeretteik (38%). E csoporton belül jelentős arányt képviselnek azok (a csoport egyharmada), akik adósságot is hagynak szeretteikre. A válaszadók csupán 11%-a gondolja úgy, hogy megfelelően gondoskodott hozzátartozói anyagi biztonságáról. E csoport kétharmada életbiztosítást kötött, 50%-uk megtakarítást és szintén 50%-uk ingatlant (is) hagyna örököseire.

Temetes grafikon 3

[1] A kutatást az NRC Piackutató végezte 1000 fő megkérdezésével, a 18-75 éves legalább hetente internetező lakosság körében. Az adatfelvétel 2014. április 27. és május 5. között készült.

 

Küldjön üzenetet!