Hasznos tanácsaink

Mit tegyen, ha közlekedési balesetet szenved?

By 2019-09-25No Comments

Első dolog, hogy biztosítani kell a helyszínt, hogy további karambol ne történjen.

Ezután mérje fel a helyzetet, vannak-e sérültek, ki szorul sürgős segítségre. Ha szükséges azonnal hívjon segítséget, amikor is jelezni kell a sérültek számát, a baleset pontos helyszínét. Mivel központi ügyeletek működnek, mindenképpen közölni kell, hogy melyik városban, vagy városok környékén történt az eset. A rendőrség kiérkeztéig a helyszínen lévő iratokat, tárcát, mobil telefont érdemes összeszedni, és a kiérkező rendőröknek átadni – nehogy más, rosszakaratú személy ellophassa azokat.

Ha nem szükséges rendőri intézkedés, mindenképpen a baleset helyszínén és a károkozóval együtt töltse ki a baleseti bejelentő nyomtatványát, melyből egy-egy eredeti példány őrizzen meg. Ügyelnie kell a nyomtatvány teljes körű és pontos kitöltésére, mivel a későbbiekben ez lesz a kárrendezés alapdokumentuma.

Ha személyi sérülés is történt a baleset során, akkor feltétlenül kérjen rendőri intézkedést és hívjon mentőt – bármilyen csekélynek is látszik a sérülés foka! A személyi sérülés tényét általában külön adatlapon is be kell jelenteni a károkozó gépjármű felelősségbiztosítójánál.

Amennyiben Ön okozott kárt, annyiban a felelősségét a helyszínen ismerje el, a baleseti bejelentő egy eredeti példányát őrizze meg és az okozott kárt – lehetőség szerint – 5 munkanapon belül saját biztosítójánál jelentse be. – Saját kára megtérítését ebben az esetben casco biztosítás alapján kérheti.

Amennyiben vita van a felelősség kérdésében, annyiban mindenképpen kérjen rendőri intézkedést!

A helyszínt megváltoztatni – a mentéshez feltétlenül szükséges módot meghaladóan nem szabad, aki viszont úgy rendezi át a helyszínt, hogy az a történteket más világításba helyezi, bűncselekményt követ el.

A káresemény bekövetkezése után kárigényét 30 napon belül jelentse be a károkozó gépjármű felelősségbiztosítását kezelő biztosító társaságnál.

Személyi sérülés esetén kérje szakérő segítségét!

Töltse le Baleseti Kisokosunk, amely a helyszínen segít abban, hogy mit kell tennie. Lépésről lépésre végigvezeti, mi a teendő egy közlekedési baleset során és egyetlen gombnyomással segítséget hívhat.

Ne feledje egy balesetben, krízishelyzetben még a leg higgadtabbak is összezavarodhatnak, mindig jól jön a segítség!

Küldjön üzenetet!