Milliókba kerülhet a síelés, de nem olyan értelemben mint gondolná!

Évszaknak megfelelően a síszezon még javában zajlik, az örömteli csúszkálás közepette azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy baleset bekövetkeztekor akár több milliós tételekre számíthatunk amennyiben nincs megfelelő biztosításunk.

Soha ne induljon el biztosítás nélkül!

Nem beszélve arról, hogy még a biztosítás megléte sem garantálja, hogy a balesetben bekövetkezett kárunk teljes egészében meg lesz térítve.

De mennyi is az annyi?

A kórházi költségek ijesztően magasak tudnak lenni, különösen a legnépszerűbb országokban. Általánosságban véve azt mondhatjuk, hogy minimum százezer és 600 ezer forint között mozognak az árak, ennek tudatában pedig még inkább felértékelődik a sokszor hangoztatott mondat, miszerint a napi pár száz forintos biztosítási díjon bizony nem éri meg spórolni.

A téli sportokat választók legnépszerűbb úti célja Ausztria, Szlovákia, Franciaország és Olaszország. Ezek az országok ideális helyszínekkel rendelkeznek ahhoz, hogy profi és kezdő síelők és snowboardosok is élvezni tudják a gondtalan siklást.

Az örömteli mozgás közben azonban gyorsan megtörténhet a baj, abba pedig kevesen gondolnak bele, hogy legközelebbi szomszédjainknál is akár 3 millió forintos költséget jelenthet egy nem várt síbaleset. Az interneten böngészve olyanra is találtunk példát, amikor valaki a házát vesztette el, nem tudott fizetni és elárverezték az ingatlant.

Ausztriában kb. 50 ezer forintnak megfelelő összeget kell fizetnünk egy felkar-törés ambuláns ellátásáért, Franciaországban kb. 130-150 ezer forintot kell rászánni, és sajnos ez még csak a röntgen és egy egyszerű gipszelés ára. Előfordulhat, hogy azonnali műtétre van szükségünk ez akár több millió forintba is kerülhet, amit megfejelhet egy esetleges mentőautóval vagy repülőgéppel történő hazaszállítás költsége. Relatíve közelebbi országokból, például Ausztriából kb. 120-150 ezer forintba kerül a hazaszállítás mentőautóval, míg távolabbról akár 5-600 ezer forintba is kerülhet a fuvar.

Igazán extrém esetben, ha valakit repülőgépen, fekve kell hazaszállítani esetleg egyéb speciális szállítási mód szükséges akkor minimum 1,5-2 millió forinttal kell kalkulálnunk.

Azoknak tehát, akik nem rendelkeznek megfelelő biztosítással külföldi utazásukkor, saját maguknak kell megfizetniük a mentésük költségeit, ami az előbbiekben felsoroltak fényében sokak számára vállalhatatlan kiadást jelenthet.

Statisztikák szerint helikopteres mentésre van szükség minden 4. balesetnél. Utasbiztosítás megkötésénél tehát feltétlenül nézzék meg, a biztosítás tartalmazza-e a helikopteres mentést.

Orvosi költségek (ezer forint)

 

Megnevezés Olaszország Ausztria Franciaország
Ambuláns orvosi ellátás 30-250 15-300 30-400
Gyógyszer 5-20 10-30 10-30
Kórházi díj, naponta 250-1000 100-400 180-600
Mentős szállítás 25-50 15-60 50-250
Helikopteres mentés 1000-2000 1000-2000 1000-2000
Hegyi mentés 20-80 25-100 50-200

(forrás: internet)

 

Európai Egészségbiztosítási kártya – a közvélekedés és a valóság nem mindig egyezik!

Az emberek túlnyomó része gondolja úgy, hogy a sürgősségi ellátások még Európai Egészségkártya nélkül is ingyenesek az unióban ez azonban nem igaz.

Ennél még nagyobb tévhit, miszerint az utazók hazai egészségbiztosítása, illetve az Európai Egészségkártya állja a helikopteres mentés költségeit.

Számos felmérés készült, melyekből kiderül, hogy a válaszadók tetemes százaléka úgy tudja: az európai utazásaik során a helikopteres mentés költségeit az Európai Egészségkártya téríti, ez azonban a valóságban nem így van.

Az egészségkártyával olyan szolgáltatóknál tudnak a bajba jutottak mentést igénybe venni, amelyek az Európai Unió területén állami tulajdonban vannak, illetve a magyar OEP-nek szerződéses viszonya van. Ha más magánszolgáltatótól, magánintézménytől szeretnének szolgáltatást, ellátást kérni, azok költségeit saját maguknak kell állniuk.

Küldjön üzenetet!