Hasznos tanácsaink

Kártérítés Egyiptomban

By 2019-09-25No Comments
Egyiptom közkedvelt utazási célpontja a magyar turistáknak, így sajnos megvan az esélye, hogy honfitársaink balesetet szenvednek az észak-afrikai országban. De mire számíthatunk, ha kártérítést szeretnének elszenvedett baleseti sérülésük okán Egyiptomban?
Az egyiptomi kárrendezés nehézkes. Ennek oka, hogy Egyiptom gyakorlatilag semmilyen olyan nemzetközi egyezménynek nem tagja, amivel kötelezni lehetne bármilyen ottani biztosítót kártérítés fizetésére. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy Egyiptomból, vagy a balesetért felelős egyiptomi társaságtól, biztosítótól ne lehetne kártérítést kapni. Legutóbbi sikeres kárrendezés éppen magyar vonatkozású volt, hiszen az egyiptomi biztosítók – igaz két év alatt – de több százmillió forint kártérítést fizettek egy buszbaleset áldozatainak, hozzátartozóinak.
Sajnos a baleseteket Egyiptomban sem lehet kizárni, elkerülni. Ezért nagyon fontos, hogy aki oda utazik, az mindenképpen magas összegű és mindenre kiterjedő utasbiztosítást kössön. Amennyiben ugyanis balesetet szenved, annyiban a kártérítési igényérvényesítése igen korlátozott és hosszadalmas lesz. Egyiptomban a kötelező felelősségbiztosítás intézménye ismert ugyan és széles körben elterjedt, azonban nagyon korlátozott. Példaként szemléltetve, míg Magyarországon káreseményenként 1,6 milliárd a felső limit, addig Egyiptomban káreseményenként maximum 40.000 egyiptomi fontot azaz mindössze 1,3 millió Ft-ot fizetnek (jellemzően akkor, ha a károsult elhalálozik). A hazai viszonyokhoz képest ez elenyésző. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nincs esély komolyabb követelés érvényesítésére, de az fölötti részt a károkozótól kell követelni.
Azonban egyiptomi cég csak Egyiptomban perelhető, ami rendkívül nehézkes és költséges.
Javasoljuk, hogy mindenképp kössenek mindenre kiterjedő biztosítást és baj esetén azonnal forduljanak szakértőhöz!
Küldjön üzenetet!