A munkaügyi ellenőrzések tapasztalatai szerint az ellenőrzött cégek hetven százaléka szabálysértő volt – derült ki a feketelista.hu tavalyi összegzéséből!

Az elmúlt évben 16 761 munkáltatónál tartottak ellenőrzést a munkavédelmi felügyelőségek és 79,3 százalékuknál állapítottak meg különböző szabálytalanságokat. Bár elfogadhatatlanul magas ez az arány, mégis jobb a megelőző esztendő 82,8 százalékához képest. Munkaügyi ellenőrzésre 19 080 munkaadónál került sor, és 69 százalékuknál találtak jogsértést. Ezen a területen szembetűnően romlott a morál, hiszen 2011-ben ez az arány még 57 százalékon állt – tájékoztatott Iklódi András, a feketelista.hu portál főszerkesztője.

A munkavédelmi ellenőrzésekben érintett cégeknél 440 819 munkavállaló dolgozik, akiknek 53,7 százalékát szabálytalan munkakörülmények között foglalkoztatják. Közöttük 80 700 fő munkahelye súlyos szabálytalanságokkal terhelt. Az ellenőrzések alapján a felügyelőségek munkatársai 23 276 munkavédelmi határozatot hoztak, amelyekben összesen 83 002(!) intézkedést írtak elő a munkáltatóknak. Részben e szigorú fellépéseknek is köszönhetően tavaly csökkent a munkahelyi balesetek, ezen belül is a halálos balesetek száma. 2012-ben 17 025 munkavállaló szenvedett három napot meghaladó keresőképtelenséggel járó balesetet; 62 eset végzetes kimenetelű volt. Ez a szám 18-cal kevesebb az egy évvel korábbinál. Nógrád és Békés megyében egyetlen munkahelyi baleset sem végződött halállal; az utóbbi esetében ez különösen örvendetes változás, mert 2011-ben itt 10 ember vesztette munka közben életét.

Rossz hír, hogy a legtöbb halálos munkahelyi balesetet Fejér és Pest megyében rögzítették a jegyzőkönyvek, megyénként 7-7 esetet.

Az elmúlt évben ismét nőtt a munkaügyi szabálytalanságok száma. Az ellenőrzésbe bevont cégeknél dolgozó munkavállalók (185 801 fő) 57 százalékát érintették a jogsértések, szemben a 2011. évi 50 százalékkal. Az ellenőrzések döntően a munkaszerződések meglétére, illetve a bejelentés nélküli foglalkoztatás feltárására irányultak. A tavaly ellenőrzött cégeknél (19 080) 12 413 foglalkoztatottat elfelejtettek bejelenteni a munkaadók. E téren továbbra is a személy- és vagyonvédelmi tevékenységet folytató cégek a legfertőzöttebbek, a feketemunkások 23 százalékát ebben az ágazatban leplezték le a munkaügyi ellenőrök. A szerződés nélküli dolgozók 20 százalékával az építőiparban találkoztak, és kimutathatóan nőtt a bejelenés nélkül dolgozók száma a kereskedelmi és a feldolgozóipari ágazatban is.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapján folyamatosan nyilvánosságra hozza határozatait. 2011 augusztusában törölték a regisztert, tiszta lapot nyitva. Azóta kevesebbszer és csak indokoltabb esetben teszik közzé a munkavédelmi, munkaügyi előírásokat megsértő cégek nevét. A szabálysértők névsora azonban így is folyamatosan nő, idén április végén már 2898 társaság neve, címe, elmarasztalásának oka és bírságának összege olvasható ott. A közölt adatok alapján a lista ez év első négy hónapjában 797 céggel bővült; január és április között 90 százalékkal többen kerültek fel a szégyentáblára, mint a múlt év azonos ideje alatt. Itt Fejér nem szerepel az élmezőnyben, bár meg kell jegyezni, hogy a Rácalmáson bejegyzett Hankook Tire Magyarország Gyártó és Kereskedelmi Kft. gyűjtögette a bírságokat. Nem tartotta be a munkavédelmi szabályokat, ezt 5,343 millió és 2,730 millió, valamint 800 ezer forintja bánja.

Forrás: Klecska Ernő/Fejér Megyei Hírlap

Küldjön üzenetet!