Hasznos tanácsaink

Gyakran a vétlen fél sérül vagy hal meg a balesetben

By 2019-09-25október 3rd, 2019No Comments

Jogosítvány nélkül, ittasan okozott halálos balesetet egy soproni férfi, aki ráadásul el is menekült a helyszínről.

Sajnos mi sem bizonyítja jobban, hogy bármelyikünket érhet közlekedési baleset, bármennyire is elővigyázatosak vagyunk, nap mint nap olvashatunk olyan híreket, amelyek a vétlen felek haláláról, sérüléséről szólnak.

Ennek a balesetnek a helyszínéről egy súlyos és egy életveszélyes sérültet szállítottak a mentők kórházba, mindketten a szabályosan közlekedő autóban utaztak. Sajnos az egyik áldozat a kórházban belehalt sérüléseibe.

Tudjuk, hogy ilyen esetekben sovány vigasz, de kártérítés jár a vétlen áldozat családjának és a súlyos sérülést szenvedett személynek is.

A 2009. LXII. törvény értelmében ebben az esetben is a balesetet okozó gépjármű kötelező felelősségbiztosítójának kell a balesettel kapcsolatban felmerült károkat megtéríteni. Ez természetesen nem csak a súlyos sérültet illeti meg, hanem az elhunyt hölgy hozzátartozóit is. Végzetes balesetnél a kártérítés magába foglalja a haláleset miatt keletkező vagyoni igényeket (temetési költség, utazási költség, gyászruha, halotti tor, hagyatéki eljárás költsége, stb.) és az ún. nem vagyoni károkat is. Ezen túlmenően járadékjellegű igények megtérítésre is sor kerülhet (tartáspótló járadék).

Hiába volt ittas a sofőr ebben az esetben is a biztosító köteles fizetni. Az már más kérdés, hogy amennyiben a balesetet okozó személy ittassága – kétséget kizáró módon – bizonyítást nyer, annyiban a biztosító ún. regressz igénnyel élhet, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a biztosító az általa kifizetett kártérítést visszakövetelheti tőle, de a vétlen feleknek mindenképp a biztosító köteles fizetni.

Joggal merül fel, hogy biztosítás volt-e az autón. Amennyiben nem, akkor a MABISZ köteles állni a károkat és próbálja meg behajtani később a károkozótól.
Mindenesetre javasoljuk minden ilyen esetben forduljanak szakértőhöz.

Küldjön üzenetet!