Bizonyára mindenkinél van otthon sebtapasz, talán még fertőtlenítő is akad, azonban felmerül a kérdés: valóban elegendő ez számunkra, ha bekövetkezik egy baleset?

Érdemes megnézni, hogy az alábbiakban felsorolt dolgok megvannak-e az otthoni felszerelésünkben is, hogy baj esetén legyen hova nyúlni, és megelőzzük egy sérülés súlyosbodását a megfelelő ellátással.

Fertőtlenítő és gumikesztyű. E kettő mindenképp. Valamennyi nyílt sérülést, így vérzést, égést, marást fertőtleníteni kell. Kültakarónk sérülése bejárati utat nyit a kórokozóknak, az ezek elleni védekezés az egyik legfontosabb szempont. A fertőtlenítőszer kiválasztásakor törekedjünk arra, hogy az ne allergizáljon és közvetlenül a sebbe is belekerülhessen, ne csak a seb környékére. Erre legalkalmasabb a Betadine.

A gumikesztyű nélkülözhetetlen, még családtagok esetén is javasolt, hisz akármennyire megbízunk egymásban, akármennyire önfeláldozók vagyunk bizony a vérútján terjedő betegségek közt továbbra is jó pár gyógyíthatatlan van. Számtalan méretű, színű gumikesztyű kapható kereskedelmi forgalomban, az egyetlen hátrány, hogy nem ritkán 100 db-os kiszerelésben.

A leggyakoribb háztartási balesetek közé a kisebb vágások és égések tartoznak. Előbbiek ellátásához jó minőségű ragtapasz, míg utóbbiakhoz égési kötszer javasolt. Természetesen nem árt felkészülni egy esetleges nagyobb sérülésre sem. A nagyobb vérzések ellátásához mull-lap és mullpólya szükséges, ezek közül is talán legpraktikusabb a 10×10 cm-es mull-lap, illetve a 10 cm széles mullpólya. Természetesen ennél kisebb (5 cm), illetve nagyobb (15 cm) sem árthat.

Fontos tudni, hogy az elterjedt, hagyományos mull kötszereken kívül ma már kaphatók lényegesen jobb minőségűek, melyeknek szavatossága akár 20 év is lehet és a hagyományos mull kötszerrel ellentétben nem ragadnak a sebbe. Ami mindenképp javasolt az ún. hálós kötözők beszerzése, melyek különböző méretben kaphatók, használatuk egyszerű és praktikus.

A végtagsérülések, konkrétabban a karsérülések ellátására hagyományosan a háromszögletű kendő terjedt el, a modernebb eszközök közül a flexibilis végtagrögzítő említhető meg.

Egyéb javasolt eszközök:     fertőtlenítő (Betadine)     gumikesztyű   mull-lap és mullpólya vagy egyéb kötszer   hálós kötöző     sebtapasz   égési kötszer vagy égési zselé   háromszögletű kendő vagy flexibilis végtagrögzítő   olló   kullancs- vagy szemöldökcsipesz   izolációs fólia

Egyéb javasolt eszközök:

  • fertőtlenítő (Betadine)
  • gumikesztyű
  • mull-lap és mullpólya vagy egyéb kötszer
  • hálós kötöző
  • sebtapasz
  • égési kötszer vagy égési zselé
  • háromszögletű kendő vagy flexibilis végtagrögzítő
  • olló
  • kullancs- vagy szemöldökcsipesz
  • izolációs fólia

Forrás: webbeteg.hu

Küldjön üzenetet!