Hasznos tanácsaink

Elnyelte a járda az utcán sétáló férfit

By 2019-09-25október 3rd, 2019No Comments

Egy müncheni házaspár indult gyermekükkel sétára a belvárosban, mikor is egyszer csak megnyílt alattuk a járda és az apa és fia egy közel 10 méteres lyukba zuhant.

A közterületen történő, járókelőként elszenvedett személyi sérüléses balesetek egyre fajsúlyosabb problémát jelentenek mindennapjainkban, hiszen egyre többször fordul elő ilyen jellegű közterületi baleset, de szerencsére ezzel egy időben egyre több ember fordul idejében szakszerű segítségért, mely során jó esélyekkel érvényesíthetők a kárigények.

Általánosságban az mondható, hogy a járókelőként elszenvedett személyi sérüléssel is járó balesetekért az adott útszakasz kezelője felelős. A kezelő, illetve a tulajdonos személye eltérő lehet. Manapság elég gyakori , hogy például az önkormányzatok tulajdonában álló utak kezelését arra szakosodott társaságok végzik. A közutak kezelőjének felelőssége, hogy az adott útszakaszt tisztán tartsa, balesetmentes közlekedést tegyen lehetővé, illetve a keletkezett hibákat lehető legrövidebb időn belül elhárítsa.

Tekintettel arra, hogy egy hasonló balesettel okozati összefüggésben keletkezett kártérítési igények érvényesítésénél mindig az adott szituáció konkrét körülményei lesznek irányadók, előfordul, hogy több személlyel szemben lehet helye igényérvényesítésnek (amennyiben a baleset munkahelyi balesetnek is minősül, például munkába menet közben keletkezett közterületen történő elesés), ez a károsult megtérítési lehetőségeit bővíti, azonban természetesen magának a kártérítésnek a realizálása csak egy személytől lehetséges.

Mindenesetre, amennyiben ilyen baleset ér bennünket, és személyi sérülést is szenvedünk nem árt, ha már a baleset pillanatában tudatosak vagyunk, és ügyelünk a legteljesebb dokumentálásra. Célszerű azonnal rendőrséget hívni, illetve a mentőket, tőlük pedig kikérni az úgynevezett baleseti naplót, valamint a járókelők közül, akik tanúként jelen voltak, legalább az elérhetőségeiket, és a nevüket elkérni. Mindez arra jó, hogy maradéktalanul bizonyítva legyen a baleset megtörténtének ténye, ideje, és az önhiba hiánya.
Mindenféleképpen hasznos, ha az út hiányosságáról saját magunk készítünk telefonnal fényképet, majd amint a körülmények lehetővé teszik, szakértő segítségért fordulunk.

Tudjuk, hogy egy baleset esetén nehéz ezekre a dolgokra odafigyelni, de a későbbi kártérítési igény érvényesítéséhez ezek a bizonyítékok elengedhetetlenek lehetnek, legalább is lényegesen megkönnyítik folyamatot.

Küldjön üzenetet!