Ki ne emlékezne azokra az időkre, amikor még a biciklire erősített rúddal vagy az oldalkerekekkel megtoldott bringával próbáltuk megvédeni csöppségeinket az elesés veszélyeitől… Sok szülő jogosan félti gyermekeit, amikor ezek a „biztonsági felszerelések” lekerülnek a bringáról és eljön az ideje, hogy csemetéink önállóan birkózzanak meg a biztonságos és felelősségteljes kerékpáros közlekedés kihívásaival.

Hogy elkerüljük egy esetleges baleset súlyos következményeit, összegyűjtöttünk pár jótanácsot, amiket célszerű megszívlelni, hogy megvédjük őket a rájuk leselkedő veszélyektől:

  • Vizsgáljuk/vizsgáltassuk át a gyerek kerékpárját, és legyünk benne biztosak, hogy megfelelő a műszaki állapota. Szereljük fel a kötelező tartozékokkal (lámpák, csengő, fényvisszaverők).
  • Szereljük fel a gyereket is legalább sisakkal, ami ugyan nem kötelező, de melegen ajánlott. Lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között pedig kötelező láthatósági mellényt viselni.
  • Legyen a gyerek mindig kiszámítható! Manőver előtt nézzen jól körül, és ha biztonságosnak ítéli, akkor a szándékát jelezze előre a kezével, méghozzá úgy, hogy észre is vegyék.
  • Főútvonalon csak 12 éves kor betöltése után közlekedhet a gyerek biciklivel. Ha van kerékpárút, akkor használni is kell.
  • Kerékpárútról, kerékpársávról, vagy lakott területen kívüli főútvonalról nem kanyarodhat balra csak úgy, hanem le kell szállnia a bringáról, és át kell tolnia az úton.
  • Zebrán is csak a biciklit tolva lehet átkelni. Ha viszont az úttesten biciklizik, és keresztezi az átkelőhelyet, akkor el kell engednie a gyalogosokat.
  • A legfontosabb azonban, hogy a gyerek legyen tisztában a gyalogosként és bringásként rá vonatkozó szabályokkal.

Forrás: divany.hu

Küldjön üzenetet!