Június beköszöntével együtt az igazi nyári meleg, a strandidő is megérkezett.

Strand azonban egyre inkább mindenkinek más helyszínt jelent. A strandolás – főleg napjaink strandbelépő árai mellett – nem feltétlenül a kiépített medencés fürdőhelyeken történik. Ebből kifolyólag komoly veszélyeket is tartogat.

A legnagyobb kockázatot továbbra is a természetes fürdőhelyek, bányatavak jelentik. Sokan nem számolnak azzal, hogy a bányatavak mélysége kiszámíthatatlan, partjaik csúszósak illetve nem kiépítettek és ez által meglepetéseket tartogathatnak.

A folyóvizekben általában az alattomos sodrás, illetve, az örvények azok amelyek komoly veszélyt jelenthetnek, még a legkiválóbb úszóknak is.

Aki nem kedveli a medencés strandokat, és mégis a természetes fürdővizet választja, mindenképp kijelölt fürdőhely mellett döntsön, hiszen itt baj esetén szakszerű segítség is rendelkezésre áll.

Ha gyermekekkel vagyunk, fontos, hogy soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a kicsiket, ez vonatkozik az otthoni, kisebb felfújható medencékre is, hiszen 20-30cm-es vízmélységnél is bekövetkezhet a vízbe fulladás.

Nem mehetünk el néhány alapszabály mellett sem, azaz vízbe ugrás előtt érdemes meggyőződni a vízmélységről, hiszen a rosszul felmért vízszint komoly sérülést, bénulást vagy halált is okozhat. Továbbá felhevült testtel senki ne ugorjon vízbe, ez azonnali szívleálláshoz vezethet.

Strandolás közben előszeretettel előkerül a hűtőtáskákból néhány doboz sör, azonban ezt csak módjával fogyasszuk, ittas állapotban könnyen vízbe lehet fulladni.

Ha olyan helyen fürdőzünk, ahol a vízi sportok szerelmesei is jelen vannak, legyünk nagyon óvatosak, az elmúlt években számos olyan balesethez riasztották a mentőket, ahol vízi jármű okozott sérülést. Ha ilyen eset történik és bizonyíthatóan nem a sérült a vétkes fél, jogosan fordulhatunk kártérítésért a baleset okozója felé.

Ha bajba jutottat látunk, ne feledkezzünk meg a vízből mentés veszélyeiről sem. Erre csak azok vállalkozzanak, akik nagyon jó úszok, vagy van jártasságuk a mentésben. Sok szomorú eset történt már, ahol a segíteni akaró is vízbefulladt. A parton az általános segítségnyújtó szabályok érvényesek, ha a bajba jutott eszméleténél van, akkor az oldalára kell fordítani, ha nincs légzése, akkor az újraélesztést kell megkezdeni, és legfőképpen értesíteni a mentőszolgálatot.

forrás: www.ma.hu

Küldjön üzenetet!