Az első negyedévben 48 súlyos baleseti eseményt jelentettek a felügyelőségeknél, melyek közül 22 halálos volt, 14 pedig életveszélyes. Amennyiben egy munkavállaló a munkavégzése során balesetet szenved annyiban, az abból eredő vagyoni és nem vagyoni károkat a munkáltatónak teljes körűen meg kell térítenie.

Ijesztő képet adnak a ma megjelent hivatalos statisztikák a hazai munkahelyekről. Tízből nyolc munkáltató ugyanis nem tartja be a biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályokat. Az ellenőrzött  foglalkoztatottak közül is több mint 21 ezren voltak súlyos szabálytalanságnak kitéve, az első negyedévben pedig már 22 halálos balesetről érkezett bejelentés a munkavédelmi felügyelőségekre. Az ellenőrök több mint 50 millió forintnyi bírságot szabtak ki a jogsértések miatt.

Az idei első negyedévben a munkaügyi hatóság 4270 munkáltatót ellenőrzött. A vizsgálatok során a foglalkoztatók 85 százalékánál talált munkaügyi jogsértéseket, több esetben mint a tavalyi év azonos időszakában – olvasható a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közzétett tájékoztatóban. Az vizsgálatok során ezúttal az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályokat ellenőrizték.

Kiemelten ellenőrizték azokat az ágazatokat, ahol a munkavállalók egészségének, biztonságának veszélyeztetése gyakori. Ilyen kiemelt ágazat például a mezőgazdaság, feldolgozóipar, gépipar, építőipar, kereskedelem.

Összesen 93 ezer munkavállaló munkavégzési körülményeit vizsgálták az ellenőrök. Közülük 21 ezren voltak súlyos szabálytalansággal érintve. De sokan nemcsak szabálytalan körülmények között vannak foglalkoztatva, hanem testi épségük is komoly veszélynek van kitéve. Az első negyedévben ugyanis 48 súlyos baleseti eseményt jelentettek a felügyelőségeknél, melyek közül 22 halálos volt, 14 pedig életveszélyes. Öt alkalommal azért halt meg a dolgozó, mert leesett valahonnan, három alkalommal pedig áramütés okozta a tragédiát. Fulladás, összenyomás és robbanás következtében is elhunyt egy-egy munkavállaló. Súlyos csonkolásról pedig öt alkalommal érkezett bejelentés.

Az ellenőrzések eredményeképpen közel hatezer munkavédelmi határozat született, melyekben több mint 21 ezer intézkedést hoztak az ellenőrök. Többségében munkavédelmi jellegűek, de közel hatezer munkabiztonsági és 3500 munkaegészségügyi tárgyú intézkedés is született. 153 esetben szabtak ki munkavédelmi bírságot. Eljárási bírságot 41 esetben alkalmaztak a felügyelők 53 millió (munkavédelmi bírság) és 2,5 millió forint (eljárási bírság) értékben.

A legtöbb intézkedést a “Munkavédelmi ismeretek hiánya” miatt hozták az ellenőrök, ami azt jelentheti, hogy a munkáltatók nem fordítanak kellő figyelmet a munkavédelmi ismeretek átadására. A második legtöbb intézkedést a “Veszélyes anyagok alkalmazásából eredő kockázatok becslésével, értékelésével kapcsolatos szabályok megszegésével” kapcsolatos hiányosságok miatt hozták meg a felügyelők. Ez a magas intézkedési arány azt jelenti, hogy az elsősegélynyújtással kapcsolatos követelményekkel a munkáltatók sincsenek tisztában.

Forrás: Pénzcentrum.hu

Küldjön üzenetet!