A baleseti hírek hallatán az ember könnyedén úgy érezheti, hogy szinte percenként megesik valami szerencsétlenség. A szomorú valóság is ezt támasztja alá: évente közel 690 ezer, orvosi ellátást igénylő baleset történik, gyakran súlyos következményekkel és több százezres veszteséggel. A megterhelő kiadások mellett ráadásul számolni kell a tartós egészségkárosodással és a hosszabb ideig tartó munkaképtelenséggel, ami hogy ha hónapokig tart, komoly jövedelem-kiesést is jelent. A súlyos veszteségeket azonban kellő tudatossággal megelőzhetjük! Tedd fel magadnak a kérdést!

Te tudod, hogy

 • hol fenyeget a legnagyobb balesetveszély?
 • mik a leggyakoribb balesetek,
 • és hogy mit kell tenned ahhoz, hogy megelőzd ezeket?

Te tudod, hogy 

 • mit tennél, ha bekövetkezne egy szerencsétlenség?
 • és hogy mire elég gyermeked számára az ingyenesen elérhető állami balesetbiztosítás?

Könnyen lehet, hogy ezek olyan kérdések, amikre sokan még csak nem is keresik a válaszokat, pedig a felkészülés aranyat érhet egy ilyen terhes időszakban.

Azt hiszed, hogy téged nem érhet baj?

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy baj mindig csak másokkal történhet.

Leginkább azokkal, akik nem eléggé elővigyázatosak vagy akik keresik a bajt, mint például az az iraki férfi is, akinek egy hatalmas csavarkulcsot távolítottak el a torkából, miután véletlenül lenyelte a szerszámot. A saját maguk sérthetetlenségében bízó emberek gyakorta még a legszomorúbb híreket olvasva is azzal nyugtatják meg lelkiismeretüket, hogy

 • „Én majd vigyázok magamra!”
 • „Én szerencsés típus vagyok, velem sose történik semmi rossz!”

Sajnos a dolog nem ilyen egyszerű, és az élet néha akkor szól közbe, amikor a legkevésbé számítunk rá.

Te eleget teszel a saját és családtagjaid biztonságáért?

A fenti kérdés elsőre naivnak tűnhet, hiszen ki az, aki nemmel válaszol rá, még akkor is, ha valójában az ellenkezőjét gondolja? A Vienna Life Biztosító idén tavasszal elvégzett felmérése során arra keresett választ, hogy mennyit tesznek meg az emberek a saját biztonságuk és családjuk megóvása érdekében. Azt gondolod, hogy keveset?

A helyzet sajnos még ennél is rosszabb!

Több mint hatszáz fő válaszainak feldolgozása után megdöbbentő eredményeket kapott a biztosító. A 617 válaszadó 21,7 százaléka – azaz minden 5. ember! – nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy „eleget tesz-e saját és családtagjai biztonságáért”.

A kutatásból viszont az is kiderült, hogy az emberek sokkal jobban félnek egy váratlan balesettől, mint például a munkahelyük elvesztésétől.

Arra a kérdésre, hogy mitől tart leginkább, az összes megkérdezett 40 százaléka válaszolta a balesetet, és csupán 12,8 százaléka az állása elvesztését. De ha ez így van, akkor miért nem teszünk meg mindent azért, hogy megelőzzük a bajt, vagy ha már megtörtént, akkor minimalizáljuk a kockázatokat?

Nem ott történik a legtöbb baleset, ahol gondolnád!

Logikus lenne azt gondolni, hogy ha már ennyire félünk a balesetektől, tudjuk azt is, mire kell figyelnünk és hol kell elővigyázatosnak lennünk.

Avagy: hol leselkedik ránk a legnagyobb veszély?

Te tudod, hogy hol történik a legtöbb baleset? A közutakon, a munkahelyen vagy otthon? Tippelj bátran! Az emberek többsége szerint a közutakon. Ezt támasztja alá a Vienna Life Biztosító kutatása is: a 617 megkérdezett

 • 56 százaléka a közutakat tartja a legveszélyesebbnek.
 • 41 százalék válaszolta azt, hogy otthona a legveszélyesebb, és csupán
 • 3 százalékuk gondolja úgy, hogy munkahelyén – ahol egyébként élete egyharmadát tölti – érheti a legnagyobb eséllyel baleset.

A többség azonban téved! 

A balesetek túlnyomó része ugyanis a legtöbb ember által biztonságosnak tartott otthonokban történik!

Meglepő? Szerintünk is az, hiszen ki gondolta volna, hogy otthoni balesetekben több mint kétszer annyian halnak meg évente, mint a közúti közlekedési, a vasúti, a vízi és a légi balesetek során összesen? Míg utóbbiak során a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2014-ben 741 ember veszítette életét, addig otthoni szerencsétlenségek következtében 1726 ember hunyt el. Ráadásul olyan tevékenységek végzése közben érte a szerencsétlenség az embereket, amelyek mindennaposnak számítanak a legtöbb háztartásban. Mik ezek és hogyan előzhetjük meg őket? Ebben segítünk most!

A gyerekek és az idősek vannak a legnagyobb veszélyben!

A tapasztalatok szerint leggyakrabban

 • esés,
 • mérgezés,
 • égés,
 • vágás,
 • fulladás
 • következtében szenvedünk balesetet az otthonunkban.
 • legtöbb otthoni halálos balesetet esések okozzák,és általában a legfiatalabbés az idősebb korosztály tagjai az érintettek. Az eséseket a legveszélyesebbnek számító lépcsőkön egy kis odafigyeléssel, illetve a fürdőszobában kapaszkodók és csúszásgátlók felszerelésével előzhetjük meg. A gyerekekre különösen veszélyes lépcsőket érdemes kiskapuval is felszerelni, hogy megelőzzük a bajt!
 • Ingyenes, a nap 24 órájában, külföldön is érvényes állami balesetbiztosítás jár a 3-18 év közötti, magyar állampolgárságú gyermekeknek. Ez az alapbiztosítás azonban nem túl ismert a szülők körében, mivel nagyon alacsony kártérítést fizet. A leggyakoribbnak számító csonttörésre például 3 ezer forintot, baleseti halálra 200 ezer forintot, míg rokkantság esetén 3 és 300 ezer forint közötti összeget. Éppen ezért ajánlott kötni valamilyen kiegészítő biztosítást emellé, ami az államinál jóval több kockázatra kínál nagyobb összegű fedezetet. Baj esetén természetesen mindkét biztosítás fizet a szülőnek!

 • második legtöbbször előforduló otthoni halálos balesetet mérgezések okozzák,amelyek szintén a legkisebbeket veszélyeztetik elsősorban. Éppen ezért csak olyan háztartási termékeket és gyógyszereket vásároljunk, amelyek gyermekzárral védettek, és zárjuk el ezeket a dolgokat a kicsik elől! Fontos, hogy amennyiben baj történik, és mérgezés miatt orvoshoz kell fordulnunk, a mérgezést okozó gyógyszerek vagy tisztítószerek dobozát, címkéjét mindenképpen vigyük magunkkal, hiszen ezek rengeteg hasznos információt tartalmaznak az orvos számára! Ne felejtsük el azt sem, hogy különösen veszélyes lehet többféle tisztítószert összeönteni, mivel így klórgáz szabadulhat fel, amelynek belélegzése légzési elégtelenséghez vezethet!
 • Te szerinted hányan tartanak otthonukban poroltó készüléket, valamint hányan szereltek be tűz- és füstjelző berendezést? A Vienna Life Biztosító kutatása erre is kitért, és sajnos az derült ki a felmérésből, hogy az emberek túlnyomó többsége nem elég elővigyázatos ezen a téren sem. A válaszok szerint három háztartásból egyben található ilyen eszköz, miközben az otthoni balesetekből eredő halálesetek harmadik leggyakoribb okai a különböző égések és tűzesetek,amelyek jelentős része ezekkel az eszközökkel megelőzhető vagy még időben elhárítható lenne!
 • Szeretnéd elkerülni a vágás okozta sérüléseket? Használj mindig éles kést! Meglepő, ugye? A magyarázat azonban pofonegyszerű! Egy megfelelően éles késre kisebb nyomást kell helyeznünk, mint egy tompára, így kisebb az esélye, hogy a kés kicsúszik a kezünkből és megvágjuk magunkat. Bár sokan szeretnek főzés közben például tévét nézni, vágás közben inkább csak a kezünket figyeljük, hogy megelőzzük a bajt és megőrizzük kisujjainkat!
 • Ugyancsak a legkisebbeket kell megóvnunk a fulladásos balesetektől. Egyrészt mindig tartsuk be a játékok gyártói által előírt, a korhatárra vonatkozó figyelmeztetéseket, másrészt alkalmazzuk az úgynevezett vécépapír-guriga tesztet! Ez utóbbi segítségével kiszűrhetjük a túlzottan apró eszközöket – azaz azokat, amik átférnek a gurigán –, és így megakadályozhatjuk, hogy a kisgyermekek hozzáférjenek ezekhez.

Egyesületünk által létrehozott pártoló tagság havi 1.000Ft-ért az egész világra, a nap 24 órájára fedezett nyújtó, több 10.000.000 Ft-os balesetbiztosítást biztosít! De nem csak ez a pártoló tagok számára biztosított egyetlen szolgáltatásunk. Részletek a Tagság menüpontban.

Küldjön üzenetet!